Om os
Vi har et mindre ekstensivt drevet landbrug hvor størstedelen er jord er Miljøvenligt drevet (MVJ). Vi er begge lønmodtagere som henholdsvis anæstesisygeplejerske og pædagog og vi har haft kødkvæg siden midten af 1990-erne.
I 2004 blev et område på ca. 70 ha overført til MVJ status ved hjælp af midler fra vandmiljøplan 2, hvor man ved hjælp af et lavvandet søområde på ca. 25 ha har sparet Limfjordens vandmiljø for en forurening på over 20 ton kvælstof (N) og 300 kg fosfor (P) om året.
Rundt om søen er der indhegnet til afgræsning, således kvæget kan sørge for naturplejen i dagligdagen. Kvæget går ude hele året med adgang til stald i vintermånederne.
Fra starten var det krydsninger med hovedvægt på pollede Hereford, men allerede først i 90-erne læste vi om den japanske kvægrace (kobe-kød = Wagyu). Om Wagyu fortalte man blandt meget andet, at det har en helt unik smag og mørhed, samt at fedtet er baseret på de sunde omega 3-fedtsyre og omega 6-fedtsyre, som man jo tilstræber i hjertesund ernæring.
I 2010 fik vi mulighed for at købe nogle portioner tyre sæd importeret fra USA, som vi brugte til at gøre vores Hereford køer drægtige. Året efter fik vi 8 kalve (3 kvier og 5 tyre), der var 50 % Wagyu også kaldet F1 krydsninger. Samtidigt gik vi i gang med at bruge vores Hereford kvier som ”rugemødre” for fuldblods Wagyu Embryoner = 6 dage gamle befrugtede æg.
I skrivende stund har vi 216 stykker kvæg hvoraf 54,10% er fuldblods Wagyu og de sidste er fordelt på F1 (50%) og F2(75%)
Vi har målt fedtsammensætningen laboratorie til (afhængigt af kødstykket) at være mellem 20-39% fedt, hvoraf ca. 15% var umættede fedtsyre.
Vi forventer at fortsætte med omlægningen til fuldblods Wagyu, således at vi i 2023-2024 udelukkende har fuldblods kreaturer.
Nedenfor ses et indslag fra TV Midtvest fra marts 2016
Nedenfor ses to videoer fra tv programmet "2 kokke og noget scoremad"