Om wagyu kød

Wagyu er en japansk kvægrace, som Verden over er berømmet for sin smag og fedtmarmorering.

Ordet ”Wagyu” stammer fra Japan. Ordet ’Wa’ betyder japansk og ’gyu’ betyder kvæg eller ko, og kan derfor oversættes til ’Japansk ko’.

Den mest velkendte sort af Wagyu kød kaldes Kobe kød da den stammer fra Kobe regionen i Japan.

Baggrunden for fremavlen af det unikke oksekød grunder pudsigt nok i, at Japan i omkring 200 år (1635 - 1868) havde et forbud mod at spise kød. Bønderne fokuserede derfor mere på at avle kvæg, som egnede sig som arbejdsdyr i rismarkerne og mindre på at avle kødkvæg. Det resulterede i mindre dyr og mindre kød – men med en ellers uset høj fedtmarmorering. De isolerede japanske bjergegne udviklede forskellige racer og traditioner som er baggrunden for de forskellige typer Wagyu-kvæg, vi har i dag.

Den særlige fedtsætning hos Wagyu gør, at den i højere grad sætter fedtet inde i musklerne (intramuskulært fedt), mens mængden af det udvendige fedt er mindre. Det bidrager til en langt kraftigere smag. Samtidig er det intramuskulære fedt kendetegnet ved at have en sundere fedtsyresammensætning med mindre mættet fedt og højere indhold af Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer.

Wagyu-kreaturerne er forholdsvis små, og de har slet ikke den kraftige kropsbygning, man ser hos egentlige kødkvægsracer som for eksempel Limousine og Hereford.

Dyrene er meget robuste og ekstremt rolige og venlige at omgås.